Despre Hubul Inovativ Arhipera și nevoia de inovare socială

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Conform studiilor Comisiei Europene, România se află considerabil sub media europeană când vine vorba de inovare, fiind numită, cu simplitate, un „modest inovator„. Aceleași studii arată că, în timp, între 2011 și 2015, rata de inovare (în raport cu cea europeană) a decăzut dar, între 2015 și 2018, nivelul a început să crească.

Deși această creștere este un motiv de bucurie, analiza arată că, deși pe partea de exporturi high-tech o ducem bine, pe partea de Lifelong learning, mai precis, învațarea „continuă, voluntară și auto-motivată” a cunoștințelor pe tot parcursul vieții.

Deși nevoia de inovare devine un subiect categorisit drept high demand în tot felul de IMM-uri (precum și în alte companii sau multi-internaționale definite de abrevieri de sorginte capitalistă), în care sunt ținute nenumărate colocvii și conferințe despre ultimele modele de mașini de călcat verticale, mașini-miriapod și implantul de microcipuri în mână (pentru eradicarea definitivă a portofelului deja învechit), nevoia de inovare în mediile rurale și mediile defavorizate este, parcă, un taboo. Termenul este vazut de autorități drept unul exotic, drept o modă venită „din afară” pentru cei ce pierd timpul pe lucruri de nimic.

Pe site-ul Ministerului de Cercetare și Inovare te pierzi ușor, iți sunt izibite în monitor informații despre cercetarea nucleară, despre programe nucleare în stadii de dezvoltare al căror nume amintesc de Star Trek, despre cum ministrul inovării (!) a vizitat Institutul de Științe Spațiale (ISS).

Însă cum se poate acționa eficient în domeniul inovării, atât în mediul urbat cât și în cele defavorizate? Unul din răspunsuri (și totodată una dintre primele acțiuni în acest sens) este proiectul Asociației Arhipera:

„Scopul proiectului “Hub Inovativ pentru comunitati defavorizate”, este de a consolida cultura inovării pentru elevii de gimnaziu aparținând comunităților rurale defavorizate, în vederea creșterii potențialului de inovare al copiilor. Proiectul se va derula în București, unde Asociația Arhipera va transforma un spatiu existent într-un centru de inovare, precum și în mediul rural, în două comune din județul Călărași: Belciugatele și Dor Mărunt. In cadrul lansării vă vom prezenta noii noștri colegi robotici, Znap și Eli, care ne vor ajuta să deslușim tainele programării în cadrul atelierelor de inovare ale proiectului. Acestea propun, într-un mediu interdisciplinar, creionarea unei baze teoretice pentru inovare în design și tehnologie, concomitent cu experimentarea acesteia în mod direct, printr-un proiect personal inovativ, derulat în cadrul atelierului. Copiii vor încerca găsirea de soluții tehnologice pentru probleme de natură curentă, pornind de la mecanisme simple și ajungând până la programarea unor roboți capabili să preia activitățile umane.”

Prin aceste workshop-uri atât distractive căt și pline de informații, bucuria copiilor devine contagioasă. Ce este important de menționat este caracterul acestor ateliere care unesc și formează copiii de astăzi din mediile defavorizate pentru a se implica și transforma pe termen lung comunitățile din care provin. Deschiderea către informație și învățarea acesteia într-un mod neconvențional (sincronizat cu metode europene) este astfel deschiderea către un viitor mai bun, un viitor în care în schimbarea unei comunitați se implică membrii acesteia.

Hubul Inovativ Arhipera este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro).

Țin să menționez că Hubul Inovativ Arhipera nu este primul proiect de implicare socială în medii defavorizate al Asociației Arhipera. Nu cu mult timp în urmă, Asociația a avut un alt proiect, tot despre implicarea comunității, despre care am consemnat câteva impresii (articol pe care il gasiți aici).  Pentru mai multe detalii, accesați http://www.arhipera.ro/.

Initiativa pentru

#inovarecivică

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro)
Finanțat prin:
Dezvolat de:
În parteneriat cu:
Cu sprijinul:
Scopul proiectului Hub Inovativ Arhipera este creșterea potențialului de inovare al copiilor de gimnaziu, prin exerciții și jocuri creative. Derulăm activități în mai multe orașe, chiar și în comunitățile defavorizate, pentru a face inovarea accesibilă tuturor. Și tu poți inova, trebuie doar să crezi în ideile tale și să le testezi pentru a le îmbunătăți constant!
© 2020 @ INOHUB | Toate drepturile rezervate
Designed & Developed by 
facebook-official