Energia vie

In momentul de fata, in Romania exista 2237 de localitati si 98871 de gospodarii neelectrificate. In general, copiii sunt cei mai afectati de acest factor, deoarece nu pot frecventa scoala. Fara curent electric, temele sunt dificil de terminat, mai ales iarna. Invatatul devine, astfel, un proces anevoios.

Asociatia Arhipera a incercat sa gaseasca o solutie la aceasta problema in doua sate din Judetul Calarasi, printr-un proiect finantat din Fondul de Inovare Civica coordonat de FDSC, in parteneriat cu Fundatia Romano-Americana si Enel.

Cum?

A fost demarat proiectul civic Energie Vie- Solutii Alternative Durabile, in comunitatile din Dor-Marunt si Belciugatele. Problema lipsei de acces la energie electrica a fost rezolvata prin patru consultari publice, la care au participat reprezentati Enel, iar situatia gospodariilor neracordate la reteaua de energie electrica a fost cartografiata pe raza celor doua comune. Prin intermediul acestui proiect, s-au organizat ateliere de inovatie pentru copii. In ce au constat mai exact? In invatarea unor mecanisme simple, la inceput, care apoi au evoluat in turbine complexe de vant sau roboti care se pot deplasa singuri. Iar totul s-a realizat prin forma unui joc interactiv cu Lego Educational! S-au construit masini cu motoare incarcabile cu energie solara, maini robotice, macarale si tot ce si-au dorit participantii sa experimenteze. La sfarsitul workshop-urilor, unii dintre ei spuneau ca vor sa devina inventatori; altii, ca vor crea un sistem inovator pentru a economisi energia electrica; o mare parte, la finalul cursurilor, deja nascocisera mici turbine eoliene.

Multe persoane m-au intrebat, dupa ce le-am povestit despre entuziasmul copiilor la ateliere, daca intr-adevar s-a putut organiza ceva atat de vizionar in Romania. Raspunsul pentru lumea intreaga? S-a putut si se poate. Diferenta se face numai prin educatie, mai ales prin instruirea noii generatii- iar Asociatia Arhipera, impreuna cu FDSC, Enel si Fundatia Romano-Americana, ne-au demonstrat inca o data ca viitorul sta in mainile noastre.

Initiativa pentru

#inovarecivică

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro)
Finanțat prin:
Dezvolat de:
În parteneriat cu:
Cu sprijinul:
Scopul proiectului Hub Inovativ Arhipera este creșterea potențialului de inovare al copiilor de gimnaziu, prin exerciții și jocuri creative. Derulăm activități în mai multe orașe, chiar și în comunitățile defavorizate, pentru a face inovarea accesibilă tuturor. Și tu poți inova, trebuie doar să crezi în ideile tale și să le testezi pentru a le îmbunătăți constant!
© 2020 @ INOHUB | Toate drepturile rezervate
Designed & Developed by 
facebook-official