Peter Druker identifică, în lucrarea sa ,,Inovația și sistemul antreprenorial’’, câteva surse importante ale inovării. Acestea sunt oportunitățile neașteptate, sau neprevăzutul, disonanțele între așteptări și rezultate, sau incongruența, schimbările demografice, schimbări în percepție, receptivitate, dispoziție și înțelegere, noi cunoștiințe și descoperiri și, nu în ultimul rând, eșecurile. Să ne oprim asupra câtorva dintre aceste categorii, folosind exemple celebre din istoria inovării!
Oportunitățile neașteptate
Atunci când cauți ceva și descoperi altceva, acestlucru se numește serendipitate și reprezintă o excelentă sursă pentru inovare. Unul dintre cele mai strălucite exemple de serendipitate este cel al inventatorului englez Sir William Henry Perkin. Iată cum s-au întâmplat lucrurile. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Imperiul Britanic atinsese apogeul expansiunii sale coloniale. Însă, odată cu traiul la tropice, soldații și administrația s-au confruntat cu malaria, boală ce a început să facă ravagii, în special în rândul trupelor. Leacul acestei boli era cunoscut, chinina, sintetizată din arborele de Cinchona Succirubra, originar din America de Sud. Problema era că, la izbucnirea unei epidemii de malarie, transportul pe mare al chininei dura foarte mult. Tânăr chimist și foarte ambițios, la doar 19 ani, Henry Perkin a încercat să sintetizeze chinina în laboratorul său din Londra, astfel încât aceasta să fie accesibilă oriunde și oricând. A făcut numeroase experimente, care au eșuat, unul după altul. Într-o seară, prea obosit, a lăsat experimentul eșuat în laborator, iar a doua zi de dimineață, când a încercat săși spele recipientele și instrumentele, o pastă maronie, urâtă și îndărătnică se încăpățâna să reziste pe fundul unui vas. Frecând energic cu o cârpă de mătase, Henry a observat că aceasta se colorase într-o foarte frumoasă și elegantă nuanță de mov, rezistentă la spălare. Tânărul chimist a realizat că descoperise ceva foarte important, și anume primul colorant organic de sinteză. A sigilat laboratorul, astfel încât descoperirea sa să nu iasă dintre cei patru pereți și s-a concentrat, în perioada următoare,pe sintetizarea, în premieră mondială, a colorantului sintetic botezat „moveină”.

Am putea concepe lumea contemporană fără coloranții sintetici textili? Imagine de la Bienala de Arte, Veneția, 2017.
Brevetul moveinei a fost înregistrat în 1856. În 1860, regina Victoria a purtat o rochie somptuoasă colorată cu moveină și, la scurt timp, împărăteasa Franței i-a urmat exemplul. Moveina a devenit foarte populară, iar Perkin a brevetat mulți alți coloranți textili sintetici. Observarea oportunității neașteptate l-a făcut pe William Perkin să lase căutarea sintetizării chininei, în favoarea descoperirii cu totul neprevăzute a moveinei. Până la urmă, chinina a fost sintetizată în laborator abia în 1944, de către Robert Woodward, însă în continuare, chinina extrasă din arborele de Cinchona Succirubra este mai eficientă și mai ieftină decât produsul de sinteză.