Capitolul II

Tipuri de inovari

Inovări progresive
Inovări bazate pe invenții

I-am întrebat pe copii, în clasă, ce inovații văd, dacă ar fi să aplice definițiile inovării discutate în capitolul precedent, iar ei au început să le enumere, rând pe rând. Unul a spus că proiectorul este o inovație și am fost cu toții de acord că este, întrucât, înainte de cinematograful fraților Lumière, nu existaseră proiectoare electrice. Altcineva a spus că automobilele sunt o inovație și toți copiii au confirmat, pentru că, pe stradă, pot fi văzute automobile vechi și noi, iar diferențele dintre cele vechi și cele noi sunt evidente, rodul unor inovări progresive. Un alt copil a spus că școala însăși este o inovație, clădirea școlii având nevoie de multă tehnologie foarte avansată, în raport cu sistemul primitiv de a construi folosind cărămidă nearsă, utilizat la primele orașe din Mesopotamia. Pe scurt, am concluzionat că tot ceea ce ne înconjoară este o inovație, majoritatea perfecționări ale unor inovații mai vechi, iar altele, mult mai puține, bazate pe invenții recente, cum ar fi telefonia mobilă.

Să discutăm, pe rând, despre fiecare dintre aceste două feluri de inovări!

Discutie

Este creta școlară o inovație? Dacă da, de ce? Care sunt diferențele între creta școlară și materialul carbonat de calciu, provenit din surse de zăcământ?
Moara a fost subiectul unor inovări progresive de-a lungul timpului, ajungând la forma simplă și epurată a turbinei eoliene contemporane, permisă de folosirea unor aliaje foarte ușoare și rezistente.

Inovări progresive

Sunt, indiscutabil, cele mai răspândite și mai ușor de observat. Majoritatea lucrurilor care ne înconjoară, realizate de mâna omului, reprezintă variante îmbunătățite ale unor variante mai vechi. Încercarea de a face un produs mai rezistent, mai fiabil, mai ieftin, mai accesibil, mai competitiv reprezintă unul dintre principalele motoare ale inovării. În contemporaneitate, aceste inovări progresive sunt ușor de observat, având în vedere ritmul foarte accelerat al inovării. Un model de succes de automobil este inovat de către compania producătoare o dată la circa patru ani. Un model de succes de telefon mobil este inovat o dată sau de două ori pe an. Un software de succes poate fi îmbunătățit săptămânal de producător.

Discutie

Design-ul ambarcațiunilor s-a modificat ca urmare a inventării unor noi moduri de propulsie, ceea ce a generat o viteză superioară de deplasare. Forma ascuțită a prorei yachtului (dreapta jos) îi permite acestuia atingerea unei viteze de cel puțin trei ori mai mare decât a caravelei lui Cristofor Columb (stânga sus).
Observă diferențele între design-ul ambarcațiunilor și fă o analogie între forma acestora și animalele marine.
Cu ce animal seamănă bricul (dreapta sus)? Dar yachtul? Care dintre animale este mai rapid?

Discutie

Roata reprezintă o inovare progresivă. Povestea design-ului roții a început demult, odată cu observarea rostogolirii bolovanilor rotunzi, ori a trunchiurilor de copaci. Ulterior, trunchiurile au fost folosite pentru a deplasa blocuri masive din piatră. Se pare că ideea decupării unui tambur dintr-un trunchi și a-l transforma în prima roată datează de acum circa șase mii de ani. De la carele de luptă egiptene și până la trăsura de la începutul secolului trecut, design-ul roții destinate vehiculelor nu s-a schimbat semnificativ.
Saltul s-a produs odată cu apariția vehiculelor motorizate și, implicit, creșterii vitezei de deplasare

Inovări bazate pe invenții

Acest tip de inovare este mult mai rar dar, în egală măsură, mult mai spectaculos și riscant. Iar asta se întâmplă pentru că, de foarte multe ori, invențiile fie trec neobservate, fie utilizarea lor la produse existente nu este evidentă. Adesea, o invenție generează apariția unui nou produs, așa cum a fost cazul telefoanelor mobile, apărute în urma liberalizării accesului populației la rețelele de telefonie mobilă create. Inventarea accidentală a adezivului instantaneu bazat pe ciano-acrilat, de către dr. Harry Coover, în 1942, a fost considerată un eșec total, întrucât specialiștii de la Laboratoarele Eastman-Kodak căutau să inventeze cu totul altceva decât un adeziv. Noua substanță descoperită lipea orice și era extrem de dificil de îndepărtat, așa încât a fost evitată și, ulterior, uitată. După șase ani, substanța a fost redescoperită, iar avantajele unei lipiri atât de robuste și rapide fără a fi nevoie de procedee termice au fost observate de cercetători. Abia în 1958 a fost patentat celebrul Super-Glue.
Popularul tub de Adeziv instantaneu.
Caractere din cauciuc tipar contemporan, folosite pentru
ștampile ușor de modificat.
Inventarea tiparului, adică a presei tipografice cu matrițe mici din metal pentru fiecare literă, în 1430, de către Johann Gutemberg, a revoluționat civilizația europeană la un nivel nemaiîntâlnit. Prese fixe, cu matrițe de dimensiunea unei pagini dăltuite în lemn, mai fuseseră folosite, în special în Asia. Invenția lui Gutemberg a constat în realizarea unei matrițe în cadrul căreia fiecare caracter putea fi reașezat. Cu o singură matriță și un număr de caractere se puteau tipări oricâte pagini, doar prin reașezarea literelor pe liniile prestabilite. Biblia lui Gutemberg, tipărită în 1455, folosea o matriță de pagină cu 42 de linii și a condus la popularizarea Cuvântului lui Dumnezeu în rândul maselor. În prezent, una dintre cele mai importante inovări ale WordPress 5.0, lansat în 2018, este folosirea editorului Gutenberg. Asemenea tiparului care a ajutat omenirea să citească și să înțeleagă textele fundamentale, tot astfel blocurile Gutenberg îi ajută pe cei care nu au cunoștințe de programare să lucreze la un nivel avansat în configurarea site-urilor.
Deși inovările bazate pe invenții produc rezultate spectaculoase, ca în cazul tiparului, există riscul ca investiția să nu producă rezultatele scontate, iar produsul să nu se vândă, din varii motive (preț prea mare, lipsă de interes, dificultăți de întrebuințare, competiție acerbă etc). De-a lungul vremii, au existat numeroase inovări bazate pe invenții care nu au avut efectul scontat. Riscul asociat inovării bazate pe invenții este mare, deci trebuie luat în considerare cu atenție în planul de afaceri. De exemplu, inventarea rețelelor de socializare în 2005 (Hi5) i-a determinat pe inovatorii de la Google să lanseze pe piață în 2011 produsul Google +, o rețea de socializare care nu a reușit niciodată să fie un competitor pentru Facebook (2008).
Imagini de la Bienala de arhitectură de la Veneția, 2016.

Vrei sa stii mai multe?

Proiectul Gutemberg oferă peste 59000 de cărți gratuit, în încercarea de a face cultura accesibilă. Acestea pot fi citite la https:/www.gutenberg.org/
viziteaza link

Stiati ca?

Inventată de Francois Coignet în 1853, tehnologia betonului armat a permis realizarea grinzilor și planșeelor plane, susținute de stâlpi, revoluționând arhitectura și știința construcțiilor. În contemporaneitate, betonul armat este folosit într-un mod din ce în ce mai spectaculos, explorând universul formelor și al alcăturilor constructive.

Progres momentan

Capitol II/VI
30%
Initiativa pentru

#inovarecivică

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro)
Finanțat prin:
Dezvolat de:
În parteneriat cu:
Cu sprijinul:
Scopul proiectului Hub Inovativ Arhipera este creșterea potențialului de inovare al copiilor de gimnaziu, prin exerciții și jocuri creative. Derulăm activități în mai multe orașe, chiar și în comunitățile defavorizate, pentru a face inovarea accesibilă tuturor. Și tu poți inova, trebuie doar să crezi în ideile tale și să le testezi pentru a le îmbunătăți constant!
© 2020 @ INOHUB | Toate drepturile rezervate
Designed & Developed by 
facebook-official